The Oxford handbook of food, politics, and society / edited by Ronald J. Herring

Livre

Edité par Oxford University Press - 2015

The thirty-five handbook chapters confront four major themes in the politics of food: property, technology, justice and knowledge. Ronald Herring's editorial introduction asks how food is political, highlighting contention around the role of market, state and information in societal decisions. The first section of the handbook then examines technology, science and knowledge in food production. What is known - and disputed - about malnutrition, poverty and food security? The second section addresses ethics, rights and distributive justice: agrarian reform, gender inequality, entitlements and subsidies, and the social vision of the alternative food movement. The third section looks to intersections of agriculture and nature: wild foods, livestock, agro-ecological approaches to sustainability, and climate change and genetic engineering. The fourth section addresses food values and culture: political consumerism, labeling and certification, the science and cultural politics of food safety, values driving regulation of genetically modified foods and potential coexistence of GMOs, and organic and conventional crops. The fifth and final section looks at frontiers of global contentions: rival transnational advocacy networks, social movements for organic farming, the who and why of international land grabbing, junctures of cosmopolitan and local food narratives, the "supermarket revolution" and the international agrifood industry in low-income countries, and politics of knowledge in agricultural futures.--INSIDE FLAP

Vérification des exemplaires disponibles ...

Se procurer le document

Vérification des exemplaires disponibles ...

Suggestions

Du même sujet

Food regulation : law, science, policy, and practice / Neal D. Fortin | Fortin, Neal D.. Auteur

Food regulation : law, science, policy, and practice / Neal D. Fortin

Livre | Fortin, Neal D.. Auteur | 2022 - Third edition.

"This text provides an accessible guide to United States food regulation -- essential information for anyone not only studying or involved with the US food industry, but also internationally for exporting food to the US market. Wh...

Les industries alimentaires dans le monde / par Jacques Pinard,... | Pinard, Jacques (1934-2011). Auteur

Les industries alimentaires dans le monde / par Jacques Pinard,...

Livre | Pinard, Jacques (1934-2011). Auteur | 1988

Écoconception et éco-innovation dans l'agroalimentaire / Gwenola Yannou-Le Bris, Hiam Serhan, Sibylle Duchaîne... [et al.] | Yannou-Le Bris, Gwenola (19..-....) - ingénieur. Auteur

Écoconception et éco-innovation dans l'agroalimentaire / Gwenola Yannou-Le ...

Livre | Yannou-Le Bris, Gwenola (19..-....) - ingénieur. Auteur | 2019

La 4e de couverture indique : "Les systèmes agroalimentaires mondialisés sont source d'impacts sociaux et environnementaux non soutenables dans un contexte où l'accès pour tous à une alimentation de qualité reste un enjeu sociétal...

Agents antimicrobiens et sécurité sanitaire des aliments / [ouvrage coordonné par] Marie-Noëlle Bellon-Fontaine, Anne-Laure Boutillier, Christophe Hermon... [et al.] | Bellon-Fontaine, Marie-Noëlle (19..-....). Directeur de publication

Agents antimicrobiens et sécurité sanitaire des aliments / [ouvrage coordon...

Livre | Bellon-Fontaine, Marie-Noëlle (19..-....). Directeur de publication | 2021

Les consommateurs sont aujourd'hui de plus en plus exigeants et demandent le risque zéro. Un enjeu important pour la filière agroalimentaire réside dans la maîtrise de la qualité sanitaire afin de prévenir l'implantation et le dév...

Les industries agro-alimentaires / Jacques Nefussi,... | Nefussi, Jacques (1949-....). Auteur

Les industries agro-alimentaires / Jacques Nefussi,...

Livre | Nefussi, Jacques (1949-....). Auteur | 1989

Géopolitique de l'eau : nature et enjeux / Samuel Assouline, Janine Assouline | Assouline, Samuel (19..-....). Auteur

Géopolitique de l'eau : nature et enjeux / Samuel Assouline, Janine Assouli...

Livre | Assouline, Samuel (19..-....). Auteur | 2009 - [2e édition]

Du même domaine

De la démocratie en Amérique. I / Alexis de Tocqueville | Tocqueville, Alexis de (1805-1859). Auteur

De la démocratie en Amérique. I / Alexis de Tocqueville

Livre | Tocqueville, Alexis de (1805-1859). Auteur | 1986

Les conflits du XXe siècle / Sophie Chautard | Chautard, Sophie (19..-....). Auteur

Les conflits du XXe siècle / Sophie Chautard

Livre | Chautard, Sophie (19..-....). Auteur | 2005

Analyser les politiques publiques / Jacques de Maillard et Daniel Kübler | Maillard, Jacques de (1972-....). Auteur

Analyser les politiques publiques / Jacques de Maillard et Daniel Kübler

Livre | Maillard, Jacques de (1972-....). Auteur | 2015 - 2e édition

La 4e de couverture indique : "Les politiques publiques constituent une facette centrale de l'activité des gouvernements, que ce soit pour distribuer des revenus, collecter des impôts, conduire une politique extérieure, assurer la...

Démocratie et totalitarisme / Raymond Aron | Aron, Raymond (1905-1983). Auteur

Démocratie et totalitarisme / Raymond Aron

Livre | Aron, Raymond (1905-1983). Auteur | 1987

The Foucault effect : studies in governmentality : with two lectures by and an interview with Michel Foucault / edited by Graham Burchell, Colin Gordon, and Peter Miller |

The Foucault effect : studies in governmentality : with two lectures by and...

Livre | 1991

Le choc des civilisations / Samuel P. Huntington | Huntington, Samuel Phillips (1927-2008). Auteur

Le choc des civilisations / Samuel P. Huntington

Livre | Huntington, Samuel Phillips (1927-2008). Auteur | 1997

Chargement des enrichissements...